Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Du kan låna 2 e-böcker/7 dagar! Du kan både låna e-böcker och lyssna på e-ljudböcker i appen Biblio!
Omslagsbild för Skildring av Jämtland – Återutgivning av text från 1896
Isbn: 978-91-7755-015-0
Förlag: E-boksförlaget
Kategori:
Historia Resor & geografi
Tillgänglig sedan: mars 2019

E-bok

Skildring av Jämtland – Återutgivning av text från 1896

Visste du att jämtlänningarna är gästfria, godlynta, snabbtänkta och har ett sinne för humor?
Det var den allmänna svenska synen i slutet av 1800-talet.

I den här e-boken får du en historisk skildring av Jämtland från år 1896 som i den här texten kallas ”det skönaste bland alla Sveriges landskap”.

Du får läsa om landskapets geologi och historia samt får spännande anekdoter om både kungligheter, krig och bröllop. Du får också veta mer om de olika invånarna och deras lynne.

Du får en spännande inblick i hur man såg på dess historia och natur i slutet av 1800-talet. Du kommer nog att bli överraskad av att skildringen handlar mer om satsningar på fabriker, gruvor och industri än skog och natur.

Texten i den här e-boken skrevs av den svenske fornforskaren Herman Hofberg (1823–1883) några år tidigare. Den uppdaterades sedan av författaren Johan Peter Velander (1848–1911) med nya fakta och illustrationer.

Skildringen publicerades år 1896 i den mycket populära boken ”Genom Sveriges bygder – Skildringar af vårt land och folk” med rubriken ”Jämtland”.
Det här var en av de första skildringarna av de olika svenska landskapen och deras historia.

Eftersom den här texten skrevs på 1800-talet så innehåller den mått, ord och personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad ordlista.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone