Jump to content
The library informs: Du kan låna 2 e-böcker/7 dagar! Du kan både låna e-böcker och lyssna på e-ljudböcker i appen Biblio!
Cover for Av egen kraft
Isbn: 978-91-8891-721-8
Publisher: Bladh by Bladh
Category:
Memoirs & Biography
Accessible since: August 2019

E-book

Av egen kraft

Grevinna & rebell

Av egen kraft är ett passande namn på en berättelse från en grevinna som sedan barnsben revolterat mot de normer och fördomar som kom med titeln. En rebell som, med hjälp av hårt arbete och stark passion, tog sig till toppen av modeeliten – av egen kraft. 

 Lotta Lewenhaupt är en av Sveriges tyngsta modejournalister som bland annat låg bakom spalten ”Det (allra) senaste” som hon regelbundet skrev i Damernas Värld under nästan 20 år. Modeoraklet ständigt prisad för sin personliga stil som kännetecknades av svarta polotröjor, svarta axelvadderade kavajer och lagom slitna blå jeans. Ansågs vara "hon med näsan, som kan lukta sig till trender".

Men vad vet vi egentligen om Lotta Lewenhaupt, om den nobla bakgrunden, den starka vänskapen med designern som dog i aids, de hårda dusterna med krävande chefer och de tjusiga visningarna i Paris?

 I Av egen kraft berättar Lotta öppenhjärtigt och hudlöst, men med stor humor, självkännedom och skärpa, om det komplicerade förhållandet till mamman, om pappan som gick bort alldeles för tidigt, om bästa vännen Sighsten Herrgård och om påkostade event med Cartier. För jodå, hon var med när det begav sig – på 60-, 70-, 80-talet, på klubbar och krogar, och inte mindre än åtta olika böcker har hon skrivit. 

Själv menar hon att hon hela livet kämpat för sina egna idéer, för att bevara sin integritet som yrkesmänniska. Det har varit viktigt att "få vara sig själv nog", att bli respekterad för sina kunskaper och inte bli bedömd utifrån att hon växte upp i en fin – men fattig – adlig familj. 

OM FÖRFATTAREN

Lotta Lewenhaupt brukar beskrivas som en pionjär inom området mode. 2003 mottog hon tidningen Elles hederspris Ellen med motiveringen: ”Med stora kunskaper inom både det internationella och svenska modet har hon under tre decennier generöst delat med sig av sitt vetande som författare, modejournalist och lärare. Hon är ansiktet och pennan bakom ordet modepassion.”

Lotta Lewenhaupt har skrivit åtta böcker, däribland Modeboken 1900–2000 (2002), Stilguiden (2015) och Stilguiden Man (2016).


Read sample (Download)
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone