Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Du kan låna 2 e-böcker/7 dagar! Du kan både låna e-böcker och lyssna på e-ljudböcker i appen Biblio!
Omslagsbild för Armfeldts karoliner
Isbn: 978-91-1310-314-3
Förlag: Norstedts
Kategori:
Historia
Tillgänglig sedan: september 2019

E-bok

Armfeldts karoliner

"Stormen på fjället nyåret 1718-1719 var ursinnig. Armfeldts karoliner var sedan tidigare utmattade och många hade inte ens ytterkläder. När stormen bedarrat var 3000 man döda. Hur kunde det hända? Vad var det som ledde fram till beslutet att gå vägen rakt över fjället?"

På hösten 1718 samlades den jämtländska armén i trakterna av Duved i västra Jämtland. Överbefälhavare var generallöjtnant Armfeldt som med vad som var kvar av den finska armén och förstärkning av soldater från Jämtland och Hälsingland skulle inta Trondheim. Samtidigt ledde Karl XII den svenska huvudarmén i anfallet mot Oslo.

Allt som allt skulle fälttåget ta sex veckor. Det tog flera månader. Tidig vinter och Karl XII:s död innebar reträtt till Sverige. En rad omständigheter gjorde att utgången blev katastrofal.

Armfeldts karoliner är berättelsen om detta fälttåg med allt vad det innebar för soldater och lokalbefolkning, före, under och efter fälttåget. Berättelsen följer armén från uppsamlingen, runt i Norge, fram till den generalmönstring som hölls året efter fälttåget då man räknade ihop spillrorna av den jämtländska armén.

Anders Hansson, arkeolog vid Jämtlands läns museum i Östersund, har studerat allt tillgängligt källmaterial som rör detta fälttåg, både offentligt och privat. Denna brett upplagda genomsökning i kombination med en sann berättarglädje gör att läsaren kommer flera starka personligheter inpå livet. Till och med de till synes markanta felbedömningarna får sin logiska och strategiska förklaring.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone