Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Du kan låna 2 e-böcker/7 dagar! Du kan både låna e-böcker och lyssna på e-ljudböcker i appen Biblio!
Omslagsbild för Skönheter och odjur
Isbn: 978-87-2630-599-9
Förlag: Saga Egmont
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: oktober 2019

E-bok

Skönheter och odjur

Att 'bli behandlad som ett djur' har alltid varit negativt. Trots all ondska människor emellan, så anses ingen vara förtjänt av sådan behandling. 'Skönheter och odjur' är en feministisk kritik av relationen mellan djur och människor. Häri synliggör författaren Lisa Gålmark maktrelationen mellan människa och djur, och de härskartekniker som använts i denna process. Med utgångspunk i historien undersöks den antika, men ända in i vår tid seglivade, tanken om hög och låg. Resonemanget knyts till en samtida analys av konst, film och massmedier - från Aristoteles till Disney, via svenska ledarsidor och Frankenstein.

'Under tusentals år i den västerländska historien, ja världshistorien, har det funnits en väl använd men ouppmärksammad referens för hur ingen vill bli behandlad. Ingen har velat bli behandlad som denna referens, samtidigt har referensen behandlats som ingen vill bli behandlad. Hur blev referensen detsamma som slav? Detsamma som de givet förslavade? Vad har antaganden om referensen betytt för människornas egna relationer?'

Lisa Gålmark är en svensk författare, kulturskribent och debattör. Hon har genomfört flera uppmärksammade forskningsprojekt, som har lett till böcker som hyllats av kritiker och läsare.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone