Jump to content
The library informs: I Coronatider kan du låna 3 e-böcker/7 dagar!Du kan både låna e-böcker och lyssna på e-ljudböcker i appen Biblio!
Cover for Korpelarörelsen
Isbn: 978-91-8884-356-2
Publisher: Barents Publisher
Category:
History
Accessible since: January 2020
Narrator: Bengt Pohjanen
Length: 5 hours 57 minutes

Audiobook

Korpelarörelsen

KORPELARÖRELSEN är den första delen i serien "Tornedalska öden och äventyr" som omfattar flera verk av Bengt Pohjanen.
Denna bok består av tre delar:
I den första delen ges en dokumentärskildring av ett tidsvittne, Oskar, en före detta tullman som blivit smugglare. Han är en god berättare och har ett gott minne. Det var han som i släde transporterade Toivo Korpela norrut till de Övre byarna, där den extatiska rörelsen med fri sex fick fäste. Oskar nämner ledarna vid namn men har också en god berättares förmåga att göra fiktion av fakta, vilket ger berättelsen svikt och flyt.
Den andra delen bygger på författaren Bengt Pohjanens mångåriga forskning om Toivo Korpela. Här ges en mycket tillförlitlig bild av den mytomspunne mannen från Ähtäri (Etseri) i Vasa län, Finland.
Den tredje och avslutande delen är Bengt Pohjanens försök att ge en bild av rörelsen i dess senare extatiska skede då nattvarden blev lika med samlag och då medlemmarna väntade på en ark av kristall som skulle föra de 666 utvalda till Palestina.
Bengt Pohjanen är troligen den ende utomstående som rörelsens kvinnor och män öppnat sina hjärtan för och berättat vad de varit med om. Över berättelsen vilar en värme av förståelse och försök till analys och fakta.

Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone