Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Du kan låna 2 e-böcker/7 dagar! Du kan både låna e-böcker och lyssna på e-ljudböcker i appen Biblio!
Omslagsbild för Ett drömspel
Isbn: 978-91-7781-853-3
Förlag: Modernista
Kategori:
Dramatik
Tillgänglig sedan: juli 2020

E-bok

Ett drömspel

August Strindbergs samlade verk i nya påkostade utgåvor

Ett slott börjar växa uppåt, och Indras dotter kommer ned till människorna. Hon vill lära sig hur de lever och känna deras smärta. I ett slags vandringsdrama möter hon olyckliga, förvirrade människor i olika scenerier: Officeren, Advokaten, Portvakterskan, Diktaren. Realistiska situationer övergår i det absurda, omöjliga förflyttningar sker utan ansträngning, osammanhängande replikskiften tycks följa en skrämmande logik.
I ett kort förord skriver Strindberg att han sökt följa drömmens osammanhängande men skenbart logiska form: »Allt kan ske, allt är möjligt och sannolikt. Tid och rum existera icke; på en obetydlig verklighetsgrund spinner inbillningen ut och väver nya mönster: En blandning av minnen, upplevelser, fria påhitt, orimligheter och improvisationer.« Indras dotter upprepar sin replik: »Det är synd om människorna.« Och slottet växer.
Ett drömspel gavs ut 1902 och uruppfördes på Svenska teatern 1907 med Strindbergs hustru Harriet Bosse i rollen som Dottern. Pjäsen bröt ny mark inom scenkonsten och föregrep 1900-talets expressionistiska teater.

AUGUST STRINDBERG [1849-1912] är en av de mest ryktbara, innovativa och produktiva svenskspråkiga författarna någonsin. Internationellt betraktas han som en av de största dramatikerna i modern tid, och många av hans prosaverk är tidlösa klassiker.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone