Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Du kan låna 2 e-böcker/7 dagar! Du kan både låna e-böcker och lyssna på e-ljudböcker i appen Biblio!
Omslagsbild för Humlan Hanssons hemligheter
Isbn: 978-91-2716-585-4
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Barn & Ungdom 9-12 år
Tillgänglig sedan: december 2020
Uppläsare: Philomène Grandin
Length: 1 timme 5 minuter

Ljudbok

Humlan Hanssons hemligheter

Vinnare av Augustpriset 2020: Årets svenska barn- och ungdomsbok!

Etta på Dagens Nyheters kritikerlista över bästa barn- och ungdomsböckerna.

"Tankarna flyger till Barbro Lindgrens böcker om Lilla Sparvel men Humlan Hanssons hemligheter leviterar från en tryggare, varmare grund. Som vore Humlan en mer emo version av Pippi Långstrump. En kapabel vardagshjälte för 2020­talet är hon i varje fall." Pia Huss, Dagens Nyheter.


Hemligheter jag bara berättat för Nour:

Jag har snattat ett paket tamponger (fastän jag inte ens har fått min mens). Det var jag som klottrade på stenen bakom skolan (jag skrev namnet på ett hårdrocksband jag inte gillar för att ingen skulle misstänka mig). Ibland är jag rädd för att mamma och pappa ska dö.


Humlan ska bli konstnär precis som faster Fanny som älskar ost och konst och alltid säger vad hon tycker. Inte alls som Humlans mamma som går på stenåldersdiet och suckar åt allt. Men nu har faster Fanny tappat livsgnistan och slutat att skapa. Dessutom har Humlans bästa vän övergivit henne för hästtjejerna. Ibland känns det som om Humlan förvandlats till ett akvarium av tårar och då måste hon låsa in sig på skoltoaletten och tömma ut lite. Hon är faktiskt rätt bra på att gråta. Kanske ska hon bli både berömd konstnär och filmstjärna när hon blir stor?

"Jag skrattar och baxnar genom läsningen// Kristina Sigunsdotters text i kombination med Ester Erikssons lika våghalsiga och perfekt opålitliga illustrationer griper tag från första sidan och sen är det bara att hänga med på den här svindlande, hårda, fräscha resan." Johanna Lindbäck, Expressen.

"Livet är verkligen inte lätt för Humlan Hansson. Fint och lite skruvat om ensamhet och stora hemligheter." Rosa Larsson Cedendahl, Gotlands Allehanda.

"Som läsare växer man med Humlan och det är en existentiell och melankolisk berättelse som dröjer kvar i ens medvetande." BTJ


Vinnare av Augustpriset 2020: Årets svenska barn- och ungdomsbok

Juryns motivering:
Balansakten mellan existentiell smärta och humor är kongenial i Humlan Hanssons hemligheter. Den avväpnande berättelsen om bästissvek och växtvärk kickstartar i dagboksformat. Kristina Sigunsdotters text är skruvad och sällsynt levande. Ester Eriksson excellerar i svärta, i illustrationer som fångar Humlans konstnärssjäl. Här har hästtjejerna faktiskt hästhuvud, och den psykiskt sjuka fasterns konstnärskap ger relief åt Humlans tillvaro i ett text- och bildsamarbete som bjuder på vrålskratt och hjärtenyp.


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone