Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Du kan låna 2 e-böcker/7 dagar! Du kan både låna e-böcker och lyssna på e-ljudböcker i appen Biblio!
Omslagsbild för Mobilberoende - skapa en hälsosammare relation till din mobil
Isbn: 978-91-9861-417-6
Förlag: Bokförlaget Upsaliensis AB
Kategori:
Psykologi Medicin & hälsa
Tillgänglig sedan: oktober 2021
Uppläsare: Rolf Jansson
Length: 35 minuter

Ljudbok

Mobilberoende - skapa en hälsosammare relation till din mobil

Ljudboken har producerats i samråd med  leg. läkare, som dessutom är psykiater och leg. psykoterapeut.

Vill du ha en hälsosammare relation till din mobil?

Låter du din mobil bestämma över ditt liv? Behöver du tvångsmässigt kontrollera sociala medier för att du är orolig för att andra har det bättre eller lever ett mer spännande liv än du? Andra exempel:

-         greppar du efter mobilen så fort du är ensam eller uttråkad?

-         känner du dig orolig, upprörd eller besvärad när du inte får tillgång till din mobil?

-         använder du mer och mer tid på att använda din mobil?

-         stör din mobilanvändning dina arbetsprestationer, ditt skolarbete eller dina relationer?

-         återfaller du snabbt när du försöker begränsa ditt fingrande på mobilen?

-         kollar du mobilen det sista du gör på kvällen, och det första du gör när du vaknar?

-         vill du kolla upp fakta direkt i en diskussion, och känner du ett litet påslag av frustration om du inte kan googla fram svaret?

Vuxna i Sverige ägnar 3–4 timmar om dagen åt mobilen. Tonåringar 4–5 timmar. En genomsnittlig mobilanvändare kontrollerar sin smarta telefon 300 till 350 gånger per dag – det vill säga upp till var tredje minut. Varje gång vi öppnar skärmen får de flesta en känsla av välbehag. Det är ingen slump att det fungerar så. Signaler, pling, vibrationer och notifikationer kickar igång hjärnans belöningssystem.

Om avsaknad av din mobil framkallar begär eller oro, eller om din första tanke när du behöver lugn och ro är att slå på mobilen, så är detta tecken på att din mobilanvändning kan ha blivit problematisk. Tre viktiga faktorer för att vi ska må bra är fysisk aktivitet, sömn och kontakt med människor. Ju mer tid vi lägger på att slösurfa och scrolla flödet i sociala medier, desto mindre tid blir över för umgänge, träning och sömn. Tvångsmässigt surfande, tittande på videor, spelande av spel eller kollande av nyhetsflöden kan också leda till ångest, depression, relationskonflikter och dåliga arbetsprestationer

Att minska din mobilanvändning innebär att prioritera andra delar av livet - delar som kan vara mycket mer tillfredsställande än den tillfälliga dopamininjektion som den onekligen mångsidiga men ytterst meningslösa lilla skärmen ger. När du blir bättre på att skilja den digitala världen från den verkliga världen kommer du att förbättra dina relationer, hitta mer tillfredsställelse i livets enkla nöjen och få tillfredsställelse genom förbättrat fokus och driv.

Tristess behöver inte vara ”tråkigt”

Många av oss har sugits så långt in i den tekniska virveln att vi inte vill spendera ens ett ögonblick på dagen utan stimulans. Vi undviker allt som kan likna tristess, trots att lugna (tråkiga) stunder faktiskt är ett gyllene tillfälle att ladda våra sinnen.

Det är först när vi kopplar bort oss från våra skärmar, från det ständiga flödet av information mm, som vi kan sakta ner och faktiskt märka världen runt oss - eller bara låta våra sinnen vandra fritt. Dagdrömmar är en del av hjärnans naturliga kretslopp av aktivitet och vila. Din hjärna behöver pauser, den behöver utrymme för att idéer ska kunna dyka upp på ett naturligt sätt och, inte minst, hjärnan behöver tid för att bearbeta allt livet kastar på oss. När du lär dig att uppskatta tråkiga stunder i stället för att tanklöst försöka fylla dem, kommer du att börja känna dig lugnare och mer närvarande och få större klarhet i tankarna.


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone