Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Du kan låna 2 e-böcker/7 dagar! Du kan både låna e-böcker och lyssna på e-ljudböcker i appen Biblio!
Omslagsbild för Gökboet
Isbn: 978-91-8063-981-1
Förlag: Modernista
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: maj 2023

E-bok

Gökboet

Gökboet är en mäktig och provokativ roman av författaren Ken Kesey som tar oss med på en omskakande resa in i den psykiatriska världen på 1960-talet. Huvudpersonen Randle McMurphy, en livlig och rebellisk man, simulerar galenskap för att undvika fängelsestraff och hamnar istället på en mentalsjukhusavdelning.
I denna klaustrofobiska och manipulativa miljö möter McMurphy en rad fascinerande karaktärer, inklusive den auktoritära sjuksköterskan Mildred Ratched. Konflikten mellan McMurphy och Ratched blir en kamp om makt och individualitet, där frågan om vad som egentligen definierar galenskap och friskhet ställs på sin spets.
Genom sin skarpa prosa och gripande berättelse belyser Kesey samhällets undertryckande strukturer och ifrågasätter normer och konventioner. Gökboet är en banbrytande roman som utmanar vår syn på mental hälsa och individualitet, och lämnar läsaren med en djupgående reflektion över mänsklighetens villkor.
I översättning av Ingvar Skogsberg

KEN KESEY [1935-2001] var en amerikansk författare och ikon för counterculture-rörelsen på 1960-talet. Han är mest känd för sin roman Gökboet, som delvis hämtade inspiration från Keseys egna erfarenhet av att jobba på ett mentalsjukhus. Keseys verk blandar satir, social kritik och surrealism och utforskar teman som individualitet, uppror mot konformitet och människans längtan efter frihet.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone